Účinné spôsoby k ochrane proti zubnému kazu

 Účinné spôsoby k ochrane proti zubnému kazu

Zubný kaz je považovaný za civilizačnú chorobu a odhaduje sa, že táto choroba sa týka 98% Slovákov. Hlavnou príčinou zubného kazu je strava bohatá na cukor a zároveň nedostatočná ústna hygiena.

Zvyšky jedál tvoria povrch na zuboch. Pod vplyvom baktérií, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine, zvyšky jedál tvrdnú a tvoria zubný kameň. Tento proces sa začína už hodinu po poslednom jedle. Baktérie tiež produkujú veľké množstvá kyselín, ktoré rozkladajú cukry a kyseliny útočia na zubnú sklovinu, ktorej štruktúra sa oslabuje. Ako neutralizovať tieto procesy a ako predísť vzniku zubnému kazu?

1. Predovšetkým hygiena. Pravidelné čistenie zubov – rano, večer a po každom jedle, starostlivo, čistenie má trvať niekoľko minút a malo by byť podporované vyplachovaním ústnej dutiny pomocou kvalitného stomatologického prípravku. Dôležitý je tiež fluór – v potravinách je fluóru málo, nedostatok je odporúčané dopĺňať alebo používať pomôcky na čistenie ústnej dutiny, ktoré obsahujú fluór.

2. Pravidelné návštevy zubára. Zubár odstráni zubný kameň, ktorý časom môže tlačiť na ďasná, spôsobovať ich pohyb a tým pádom odkrývať korene zubov, ktoré sa zároveň stávajú citlivejšie. Vyhľadí tiež miesta, ktoré už boli napadnuté zubným kazom, zastaví rozvoj zubného kazu, predpíše vhodné peny a ústne vody potrebné k starostlivosti o ústnu hygienu, môže tiež použiť lakovanie.

3. Strava. Hlavným stavebným kameňom zubnej drene je vápnik, je potrebné aby sme ho organizmu poskytovali čo najviac, ale zároveň s vitamínom D, ktorý pomáha vstrebávať vápnik a tiež ohraničiť produkty, ktoré vápnik vyplavujú a to sú – káva, čaj, cola, soľ, živočíšne bielkoviny. Sladkosti treba nahradiť ovocím a chuťovky ako chipsy je potrebné nahradiť zeleninou, toto všetko nám zaručí menšie riziko układania sa zubného kameňa a menšia produkcia kyselín, ktoré pôsobia negatívne na zubnú sklovinu. Prechod na stredomorskú stravu poskytne organizmu väčšie množstvo vitamínov (ktoré zabíjajú baktérie čiže vitamín A a C, ktorý zlepšuje prekrvenie ďasien).

Zubný kaz, tiež zabraňuje starostlivému prežúvaniu potravy. To zároveň spôsobuje jeho dlhšie trávenie, problémy s tráviacim systémom a zníženú stráviteľnosť potravín. V prípade nedostatku záujmu o zuby, môžeme mať vážne zdravotné problémy a komplikácie, napríklad aj choroby kardiovaskulárneho systému.